Eccles Institute of Human Genetics

This research facility was designed to promote scientific productivity in a safe, flexible, durable, and affordable space, while respecting the humanity of scientists and their need for peer interaction. Six station, bay window labs were developed to increase the lab station/ gross area ratios of each floor. Study and testing of the lab module was accomplished by building a full-scale mock-up. Labs, offices, and support spaces are all modular, allowing for a variety of possible configurations and greater flexibility. Common areas and non-lab environments are clustered together on each floor to reduce HVAC costs.

Interaction among scientists was a major concern addressed by the design. A simple, central corridor on each floor facilitates communication. The seven stories above grade are linked via a stepping atrium that contains a major stair system and a series of break and interaction areas. The exterior of the building reflects the lab and atrium configuration and the concrete structural system. Masonry cladding at the end shear walls was selected to reinforce the context of the medical campus.